Rośliny trujące dla koni

  Na pastwisku, oprócz trawy znajdują się również piękne rośliny. Niestety wśród nich mogą być gatunki trujące, które mogą stanowić zagrożenie końskiego życia. Warto wiedzieć jakie to są rodzaje zanim nasz (lub czyjś) rumak zaliczy kolkę albo gorzej.


CIS POSPOLITY Taxus baccata 

Podstępna roślinka! Ma takie śliczne, czerwone owoce, które chciałoby się zjeść. Czerwone osnówki są jadalne i mają słodki smak, jednak znajdujące się w nich nasiona są trujące (nie tylko dla koni).
We wszystkich częściach rośliny, oprócz osnówki, znajdują się duże ilości trujących związków, przede wszystkim taksyna. Zatrucia zazwyczaj przypadkowe. Objawy zatrucia dotyczą przede wszystkim układu krwionośnego i serca (spadek ciśnienia krwi, zaburzenia rytmu serca, migotanie komór). Zatrucia mogą okazać się śmiertelne. Jest to krzew objęty ochroną od bardzo dawna. Mam taki w ogródku, bo to dość popularna roślina ogrodowa.



ORLICA POSPOLITA (paproć) Pteridium aquilinum

Znana wam zapewne ze szkolnej roślinki (w mojej znajduje się w kilku klasach). Występuje w widnych i suchych borach mieszanych i borach sosnowych, (dlatego warto zachować czujność w terenie, żeby twój rumak jej sobie przypadkiem nie podjadał) rzadziej na terenach otwartych, na niżu i niższych położeniach górskich. Zawiera kwas pteritanowy. Zatrucia u zwierząt roślinożernych następują zarówno po spożyciu orlicy na pastwisku, jak i w sianie. U koni poraża układ nerwowy i powoduje chwiejny chód. 




SKRZYP POLNY Equisetum palustre 

Na pewno spotkaliście na swojej drodze tego chwasta. Spożyty w większych ilościach skrzyp polny jest trujący dla zwierząt, a  szczególnie wrażliwe na jego działanie są konie. Udokumentowano śmiertelne zatrucia koni, zwłaszcza źrebiąt. Objawami zatrucia u koni jest niespokojne zachowanie – konie gryzą i kopią. Spożycie znacznych ilości powoduje odurzenie zwierząt i bezwład mięśni. Występuje porażenie ośrodkowego układu nerwowego i zmiany patologiczne w narządach wewnętrznych. Patrzcie czy przypadkiem nie znajduje się na pastwisku.



 KNIEĆ BŁOTNA (kaczeniec) Caltha palustris

Co za dużo to niezdrowo! Świeże ziele zawiera anemoninę, która w większych ilościach jest toksyczna. Jeśli znajdzie się w paszy w niewielkiej ilości – nie działa szkodliwie, lecz mlekopędnie. Działanie szkodliwe znika podczas suszenia siana wskutek rozkładu związków szkodliwych. W Polsce jest pospolita na bagnistych łąkach i w niższych partiach gór.



 

 

SZCZYR TRWAŁY Mercurialis perennis

Uważajcie na to okrucieństwo! Merkurialina i saponiny w przypadku spożycia ziela przez ssaki powodują silne podrażnienie błon śluzowych prowadzące do ich stanów zapalnych i biegunkę, czasem krwawą, a także wzmożone wydzielanie śliny i soku trawiennego. Dodatkowo u zwierząt spożywających świeże ziele (siano jest mniej trujące z powodu ulatniania się merkurialiny) stwierdzano: silne bóle, brak apetytu, wzdęcia, przyśpieszone tętno i oddech oraz krwiomocz. Postępujące osłabienie prowadzi do śmierci zatrutych zwierząt. Udokumentowano zatrucia szczyrem w przypadku bydła domowego, koni, owiec, a nawet ludzi.







 ROBINIA AKACJOWA  Robinia pseudoacacia

 Jeszcze nie spotkałam się z tego typu rośliną ale pomyślałam, że warto o niej wiedzieć. Występuje często w miejscach ciepłych i suchych – widne lasy, suche zarośla, zadrzewienia śródpolne. Cała roślina jest silnie trująca, ale zawartość trujących związków w roślinie jest bardzo zmienna. Objawami zatrucia są mdłości, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, gorączka i zaburzenia widzenia.



Komentarze

Popularne posty